Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dedinské zvyky - správa

Dátum: 03.12.2020
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Dedinské zvyky - správa
správa

Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku si tento rok stanovilo ako jeden z cieľov vzdelávať vedúcich a členov folklórnych skupín. Zámerom bolo metodicky ich usmerniť pri aplikovaní poznatkov a vedomostí získaných v cykloch metodických stretnutí realizovaných v predchádzajúcich 3 rokoch našou organizáciou. Projekt s názvom „Dedinské zvyky“ sme realizovali od marca do novembra s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.

Témami cyklu vzdelávania formou praktického nácviku zvyku/obradu s domácou folklórnou skupinou vo vybraných obciach regiónu boli "Narodenie dieťaťa, krstiny", druhou témou "Priadky", treťou "Kosenie lúky", štvrtou "Zvyky na Jána". V každej téme sme sa venovali teoretickej časti, nasledovala praktická ukážka zvyku s následnou prácou s vedúcim skupiny a taktiež obsahom boli aj ukážky spracovania danej témy inými folklórnymi skupinami s rozborom. Zúčastnili sa ho pod lektorským vedením Ladislava Bačinského FSk Svidničanka zo Svidníka, Olšavčan z Nižnej Olšavy, Olšavan z Vyšnej Olšavy, Oľšavčanka z Oľšavky, Okruhľan z Okrúhleho, Stropkovčani zo Stropkova. Poslednú aktivitu sme nemohli realizovať z dôvodu obmedzení v súvislosti s epidemiologickou situáciou COVID-19.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.