Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 2.10.2017 do 8.10.2017

Dátum: 02.10.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 2.10.2017 do 8.10.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Jupiter zapadá veľmi skoro, Saturn je vidno iba večer na západe. Cez noc je vidieť Neptún a Urán, avšak iba cez kvalitnejšie ďalekohľady. Ráno sa objaví na východe jasná Venuša i slabší Mars. Mesiac pomaly prejde do splnu a svojím jasom bude komplikovať pozorovanie nočnej oblohy.

Meteorický slovník

Začiatkom októbra začína meteorický roj Orionidy.

Základné pojmy pri meteorických rojoch sú:

Meteoroid - častice medziplanetárnej hmoty pred vstupom do zemskej atmosféry. Ide zvyčajne o ľadovo prachové častice z povrchu jadra kométy. Ale môže sa jednať aj o úlomky zo zrážky planétok. Veľkosť meteoroidov je rôzna - od niekoľko mikrometrov po desiatky centimetrov.

Meteor - ľudovo vravíme o padajúcej hviezde. Svetelný úkaz na oblohe, pri ktorom meteoroid padá k Zemi a trením o molekuly vzduchu v podstate horí. Tento úkaz sa odohráva vysoko nad zemou, spravidla vo výške 80-160 km.

Meteoroid vstupuje do zemskej atmosféry vysokou rýchlosťou 16 - 72 km/s a behom letu atmosférou prakticky zhorí na prach, ktorý sa vetrom rozptýli.

Bolid - veľmi jasný meteor.Jeho jas je spôsobený rozmerom meteoroidu, ale aj vyššou vstupnou rýchlosťou. Neraz bolid zanechá i niekoľko minút pozorovateľnú svetelnú stopu. Pri páde bolidu sa môže ožiariť krajina takmer ako počas dňa. Vo vzácnych prípadoch padnú na Zem fragmenty, tzv. meteority. Meteorický roj - zvýšená aktivita meteorov spôsobená oblakom prúdu meteoroidov. Tento prúd pochádza z rovnakého zdroja. Väčšinou ide o prúd častíc z kométy, vzácnejší je oblak úlomkov nejakej planétky. Meteory vylietavajú na oblohe z jedného miesta, ktoré voláme radiant.

Radiant - miesto na oblohe, z ktorého vylietavajú meteory. Meteory začínajú žiariť pri prelete atmosférou vo výške 160km nad zemou a hasnú dvakrát nižšie. Zdá sa nám, že meteory vylietavajú z jedného miesta. Podľa polohy radiantu nesú aj názov jednotlivé meteorické roje. Napr. letný roj Perzeidy nesie názov podľa súhvezdia Perzea,v ktorom radiant leží.

Meteorit - je kozmické teleso, ktoré dopadlo na Zem. Pôvodný meteoroid i napriek značnej strate hmoty trením v zemskej atmosfére dopadne na povrch Zeme. Zemská atmosféra, pohyb meteoritu značne pribrzdí, od výšky okolo 80 km teleso už nežiari a padá voľným pádom k zemi.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.