Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 25.9.2017 do 1.10.2017

Dátum: 25.09.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 25.9.2017 do 1.10.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Venušu, Merkúr i Mars je vidieť ráno. Jupiter sa nám na oblohe stráca k večeru. Urán sa nachádza po celú noc v súhvezdí Rýb, Neptún po celú noc v súhvezdí Vodnára. Obe planéty sú pozorovateľné iba kvalitnejšími ďalekohľadmi. Mesiac prejde do prvej štvrtiny. Začala sa astronomická jeseň.

Mesiac

Je stále veľa ľudí, čo nepoznajú silu skutočného tmavého neba a nepoznajú ani pás Mliečnej dráhy. Mesiac však poznajú všetci. Je veľmi nápadným objektom a môžeme ho pozorovať i z presvetlených miest. Možno i práve preto sa môže Mesiac stať vstupnou bránou do vzdialených končín vesmíru. Jedným z prvých astronomických cyklov, ktoré si ľudia všimli bolo popri striedaniach dňa a nocí i striedanie mesačných fáz. Mesiac sa nám niekedy javí ako úzky kosáčik, inokedy ako zaoblený kotúč a občas ho nevidíme na oblohe vôbec. Okolo Zeme obehne za 29,5 dňa, čo je približne jedna dvanástina roka. Odtiaľ pochádza aj jeho názov. Podobne je to aj v iných jazykoch (angl. Moon-month, nem. Mond-Monat). Striedanie mesačných fáz sa využívalo ako jednotka pre meranie času. Moslimovia i Židia mesačný kalendár používajú dodnes. Je to už veľmi dávno, keď Zem prinútila Mesiac, aby bol k nej privrátený iba jednou stranou. Tento spôsob označovaný ako viazaná rotácia je v slnečnej sústave celkom bežný. Tmavé oblasti na Mesiaci nazývame moria. Na Mesiaci vidno veľké množstvo kráterov. Ide o stopy po pádoch planétok o priemere niekoľko desiatok kilometrov. Stredná vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom je 384 401km. Za jeden rok sa Mesiac vzdiali od Zeme o 3,8cm. Teplota na dennej strane môže dosahovať až 123°C a na nočnej strane -181°C. Príťažlivá sila Mesiaca periodický vzdúva hladiny našich morí a pôsobí ako účinný stabilizátor sklonu rotačnej osi Zeme. Vďaka Mesiacu vzniklo veľké množstvo hudobných, literárnych i výtvarných diel.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.