Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 18.9.2017 do 24.9.2017

Dátum: 18.09.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 18.9.2017 do 24.9.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Večer tesne nad obzorom môžeme ešte pozorovať Jupiter. Saturn môžeme po zotmení pozorovať približne nad juhovýchodom. Nad ránom je dobre viditeľná planéta Venuša. Počas noci sa dajú vo väčších ďalekohľadoch zazrieť aj planéty Neptún a Urán. Mesiac sa 20. septembra dostane do novu, čo nám opäť dáva možnosť pozorovania aj slabších objektov na nočnej oblohe. V uplynulých dňoch nám Slnko prichystalo trochu „vzrušenia“, kedy jedná zo škvŕn priniesla niekoľko erupcií najvyššej triedy X. Pričom jedná z erupcií X9,9 bola podľa záznamu najsilnejšou erupciou za posledných 12 rokov. Plazma, ktorá sa pri erupcii uvoľnila, smerovala k Zemi, no žiaľbohu nás zasiahla tak, že z našej zemepisnej polohy bola polárna žiara nepozorovateľná kvôli slnečnému svitu. V týchto dňoch je aktivita Slnka skôr nižšia.

  1. septembra nastane jesenná rovnodennosť

Dňa 22. septembra o 22:02h nastane jesenná rovnodennosť. Spôsobí to, že v tomto okamihu bude na ktoromkoľvek mieste na Zemi rovnako dlhá dĺžka slnečného svitu a to 12 hodín. Výnimku budú tvoriť len severný a južný pól. Na severnom póle v tento okamih začne polárna noc a na južnom polárny deň. To, že je v tento deň rovnako dlhá noc aj deň spôsobuje rovnako naklonená zemská os k Slnku, viď obrázok.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.