Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 25.4.2016 do 1.5.2016

Dátum: 23.04.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 25.4.2016 do 1.5.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Jupiter (-2,3m) pozorovateľný na večernej oblohe a skoro celú noc. Tesne po polnoci môžeme aj tento týždeň sledovať planéty Mars (- 0,8m) a Saturn (0,3m). Asi hodinu po západe Slnka sa môžeme pokúsiť vyhľadať planétu Merkúr (asi -0,4m). Výhodou pre jeho pozorovanie je dobrý obzor. Minulý týždeň na Slnku zapadla jedna z najväčších škvŕn a tak sa situácia dostáva do dlhodobého „štandardu“, čiže nízkej aktivity. Mesiac po minulotýždňovom splne „ustupuje“.

Úspechy našich v súťažiach „Čo vieš o hviezdach 2016“ a „Vesmír očami detí 2016“

Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, okresnými astronomickými kabinetmi, centrami voľného času a regionálnymi osvetovými strediskami každoročne organizujú výtvarnú súťaž „Vesmír očami detí“ a vedomostnú súťaž „Čo vieš o hviezdach“. V súťaži „Vesmír očami detí“ už prebehlo celoslovenské kolo, kde v jednotlivých kategóriách porota vybrala po 25 rovnocenných víťazných prác. Ani tohto roku medzi najlepšími prácami nechýbali práce zo Svidníckeho a Stropkovského okresu. Naše okresy úspešne reprezentovali Karolína Vargová s prácou „Skúmanie planéty“ a Samuel Piršč s prácou „Vesmírna stanica“. Týmto im chceme poďakovať a zaželať veľa šťastia do budúcnosti. V súťaži „Čo vieš o hviezdach“ prebehlo zatiaľ okresné kolo, z ktorého do krajského kola postúpili títo súťažiaci: 1. kategória: 1. Ľ. Mihalkanin, 2. M. Jalčaková, 3. M. Majda, 2. kategória: 1. A. Dzurová, 2. T. Majdová, 3. M. Hudáková. Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim želáme veľa šťastia a vedomostí v nasledujúcich kolách tejto súťaže.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.