Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výber z tvorby

GALÉRIA SÚBOR
Dátum: 12.07.2021
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Výber z tvorby

Výstava Ladislava Cupera a Jozefa Mulíka

Jozef Mulík sa narodil 12.12.1944 v obci Gribov, vtedajší okres Stropkov. Po absolvovaní FF UPJŠ v Prešove pracoval ako novinár. Podnikateľskú činnosť venoval predaju sakrálnej literatúry, devocionáliám a starožitnostiam. Autora motivujú dejiny, výtvarné umenie a historické artefakty. V dôchodkovom sa pokúsil o vlastný výtvarný prejav a začal maľovať obrazy. Prezentované maľby sú z rokov 2020 a 2021, teda z času poznamenaného pandémiou. Námety rôznorodé, s abstraktným akcentom, zobrazujú najmä figúru a krajinu.

Ladislav Cuper, narodený 23. 6. 1952 v Nižnom Mirošove, okres Svidník. V roku 1971 ukončil ŠUP v Bratislave, odbor umelecká fotografia. Začal pracovať ako výtvarný redaktor v ukrajinskej redakcii časopisu Družno vpered v Prešove a po roku odchádza študovať na Pedagogickú fakultu UPJŠ v Prešove, katedru výtvarnej výchovy a ukrajinského jazyka. Okrem umeleckej fotografií sa venuje ilustráciám kalendárov, grafickým úpravám a návrhom obálok kníh. Intenzívne sa venuje aj maľovaniu obrazov. Zameriava sa hlavne na krajinu z oblasti dedín, kde sa má vybudovať Starínska priehrada. V r. 1992 otvoril vlastné vydavateľstvo, kde naďalej ilustroval a graficky upravil množstvo kníh. Spolupracuje so Zväzom Rusínov-Ukrajincov SR, kde navrhol a vydal množstvo plagátov, pozvánok a diplomov. Navrhol a zrealizoval 15 scén pre festival Makovická struna v Bardejove i v Prešove. Vydal štyri fotografické publikácie: Jar rodného kraja, Hory, Modré hory a Karpaty. Výstava obrazov týchto dvoch výtvarníkov pod názvom „Výber z tvorby“ v Podduklianskom osvetovom stredisku potrvá od 23.7. – 20.8.2021.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Mulik Cuper SVIDNIK (3) Veľkosť: 1.49 MB Formát: pdf Dátum: 12.7.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.