Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ľudové piesne Rusínov

GALÉRIA
Dátum: 24.05.2022
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Ľudové piesne Rusínov

krst publikácie

Človek s veľkým srdcom, s nesmiernou láskou k dedičstvu predkov, človek, ktorý robí všetko preto, aby to čo nám zachovali naši predkovia žilo v nezmenenej podobe dnes, zajtra a hádam navždy.

Ten človek s obrovským a láskou k dedičstvu predkov naplneným srdcom je Ivan Čižmár, ktorý si pre akt uvedenia do života publikácie „Ľudové piesne Rusínov“ zvolil regionálnu kultúrnu inštitúciu – Podduklianske osvetové stredisko, inštitúciu s ktorou dlhé roky spolupracuje a v istom období vykonával v nej aj prácu kultúrno-osvetového pracovníka.

Pán Ivan Čižmár vyštudoval etnografiu a hudobnú folkloristiku na Univerzite Jana Evangelisty Purkyne v Brne.  Ako spevák účinkoval s poprednými hudobnými telesami ako Brnenský orchester ľudových nástrojov s primášom Jindřichom Hovorkou, Orchestrom ľudových nástrojov Bratislava s primášom Miroslavom Dudíkom, Šarišanom Prešov s primášom Ľubomírom Šimčíkom. Založil ľudovú hudbu Beskyd, s ktorou hral a spieval až do odchodu do dôchodku v roku 1996. Ako múzejný pracovník spolupracoval s profesorom Karolom Plickom, profesorom Dušanom Holým, ako aj s poprednými odborníkmi v oblasti etnografie a hudobnej folkloristiky na Slovensku.

Kniha Ľudové piesne Rusínov,  ktorú sme uviedli do života 12.mája 2022 je vzácnym komplexným materiálom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej rusínskej rodine, či  kultúrnej inštitúcii. Je určená laickej a odbornej verejnosti.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.