Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dianie v astronómii a kozmonautike od 7.11.2016 do 20.11.2016

Dátum: 06.11.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Dianie v astronómii a kozmonautike od  7.11.2016 do 20.11.2016
čo sa udialo vo vesmíre?

Mars (-0,3m) môžeme pozorovať večer veľmi nízko nad obzorom. Počas celého večera môžeme sledovať planétu Urán (5,7m). Nad ránom môžeme na východe vyhľadať planétu Jupiter (-1,6m). V aktivite je niekoľko meteorických rojov, z ktorých najvýraznejšie sú Južné a Severné Tauridy a Leonidy. Ich radianty sú blízko seba, takže neskúsený pozorovateľ si ich môže ľahko pomýliť, ale aj napriek tomu výdatnosť viditeľných rojov je od 3 do 5 meteorov za hodinu, čo znamená, že ak pripočítame aj sporadické, tak môžeme za hodinu zazrieť aj okolo 40 meteorov. Slnko je dlhodobo v minimálnej aktivite.

Ďalšia vesmírna stanica s posádkou

  1. októbra odštartovala dvojica čínskych kozmonautov Chen Dong a Jing Haipeng na palube kozmickej lode Shenzhou-11. O dva dni nato sa spojili s vesmírnou stanicou Tiangong-2, kde budú pracovať 30 dní. Na palube vesmírnej stanice sa bude posádka venovať lekárskym experimentom a kozmickým technológiám, tiež budú preverovať systémy a postupy v rámci prípravy na vypustenie základného modulu pre väčšiu stanicu, ktorej štart sa predpokladá na rok 2018. Čína v nasledujúcich rokoch má ambiciózne plány, čo sa týka kozmonautiky. Chce napríklad vypustiť sondu na planétu Mars, ktorá by z tejto červenej planéty doviezla vzorky hornín, alebo chce postaviť vesmírne observatórium podobne Habblovemu vesmírnemu teleskopu, avšak s väčším zorným poľom a väčšou citlivosťou prístrojov. Čína sa týmito počinmi stáva veľkou konkurenciou pre doterajšie veľmoci v kozmonautike a je aj s Ruskom jedinou krajinou, ktorá v súčasnosti dokáže dostať človeka do vesmíru.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.