Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

DFS MAKOVIČKA

Detský folklórny súbor Makovička

DFS Makovička pôsobí pri Podduklianskom osvetovom stredisku v Svidníku. Svoju históriu začal písať vo februári 1997, kedy sa naplnila myšlienka vytvorenia prípravky pre tanečnú zložku FS Makovica. K zakladajúcim členom súboru patria: Mgr. Štefan Čabrej, PhDr. Mária Pajzinková a Mgr. Milan Vaňuga.

Súbor má tri zložky: tanečnú, spevácku a hudobnú, v ktorých pôsobia mladí ľudia vo veku 7 - 14 rokov, ktorým učaroval ľudový tanec, ľudová pieseň a ľudová hudba.

Súčasný repertoár tanečnej zložky DFS Makovička je pestrý a rôznorodý. Zahŕňa tance dievčenské, chlapčenské, párové a detské hry. Repertoár hudobnej zložky pozostáva zo sprievodov k tancom a spevom, ako aj zo sólových inštrumentálnych skladieb. Repertoár speváckej skupiny pozostáva z rusínskych, šarišských a zemplínskych piesní. 

Súbor účinkuje na kultúrnych podujatiach doma i v zahraničí. Zúčastnil sa festivalov v Litve /Telšiai/, Bosne a Hercegovine /Banja Luka/, Fínsku /Lappeenranta/, v Českej republike /Hlinsko/, Bulharsku /Sliven, Burgas/, Rumunsku /Tulcea, Orade, Jaši, Slatina/, Chovátsku /Zagreb/, Poľskej republike /Krosno, Zyndranowa, Rymanov, Legnica, Bilgoraj, Lublin, Olchowiec, Gorzów, Michajlov/, Nemecku /Schlitz, Eldagsen/, Francúzsku /Saint-Maixent-l´École, Espellete/, Grécku /Karditsa/, Macedónsku /Druskininkai/ a Ukrajine /Dnepropetrovsk, Užhorod/.

V r. 2010 nahrali CD spolu so speváckym zborom Centráčik.

K170712_GAUARGI_IMG_8591_IZ_1

Vedenie súboru

umelecká vedúca: PhDr. Mária Pajzinková

organizačný vedúci: Mgr. Miroslav Štoffa

vedúca speváckej zložky: Mgr. Ingrid Lukáčová

vedúci hudobnej zložky: PaedDr. Slavomír Kaliňák, DiS. art.

vedúci tanečnej zložky: Jaroslav Sučka

korepetícia: Matej Ragan

                     Mgr. Tatiana Kovaľová

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Potvrdenie o zaplatení dane Veľkosť: 35.8 kB Formát: pdf Dátum: 9.2.2022
Vyhlasenie 2023 UK Prospecta Veľkosť: 102.5 kB Formát: pdf Dátum: 20.2.2023