Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pojazdné laboratórium NASA Perseverance poslalo na Zem prvé snímky po úspešnom pristáti na Marse

Dátum: 21.02.2021
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Pojazdné laboratórium NASA Perseverance poslalo na Zem prvé snímky po úspešnom pristáti na Marse

Misia Perseverance zahájila klimatologický a geologický prieskum planéty Mars.

Po viac ako šiestich mesiacoch letu medziplanetárnym priestorom sonda Perseverance úspešne pristála 18.2.2021 na povrchu planéty Mars v oblasti krátera Jezero. Kľúčovým cieľom misie Perseverance na Marse je astrobiológia, vrátane hľadania dôkazov starodávneho mikrobiálneho života. Pojazdné laboratórium bude vykonávať geologický prieskum za účelom zistenia predchádzajúcich klimatických podmienok na planéte. Zároveň pripraví pôdu pre budúci ľudský prieskum Marsu a bude prvou misiou na zhromažďovanie a uskladnenie marťanských hornín a regolitu. Následujúce misie NASA v spolupráci s ESA (Európska vesmírna agentúra) vyšlú kozmické sondy na Mars, aby prevzali tieto vzorky hornín a doviezli ich na Zem na hĺbkovú analýzu. Misia Mars 2020 je súčasťou rozsiahlejšieho programu, ktorý zahŕňa aj misie Artemis, ktoré majú zabezpečiť opätovný návrat ľudských posádok na Mesiac, ako spôsob prípravy na ľudský prieskum Červenej planéty. Činnosť pojazdného laboratória je riadená z výskumného a vývojového centra Jet Propulsion Laboratory (JPL), ktoré sa nachádza v kalifornskej Pasadene.

 

Prvé snímky

perseverance_descent_res

Tento snímok zachytáva brzdiací manéver misie Perseverance v atmosfére Marsu pomocou padáku. Snimok získal z obežnej dráhy Mars Reconnaissance Orbiter.

 

rover_drop_res

Okamih tesne po dosadnutí pojazdného laboratória Perseverance. Pomocou troch lán bolo spustné z brzdiacého modulu. V záverečnej fáze brzdenia, po odhodení padáku, boli použité raketové motory. Po odopnutí lán, brzdiaci modul odletel do strany, kde zakrátko dopadol na povrch.

 

pia24429-1041_res

Detailný snímok jedného z kolies pojazdného laboratória Preseverance.

 

pia24430-1041_res

Snímok blízkeho okolia ziskaný pomocou kamery Hazcam.

 

Zdroje: 

NASA Headquarters, Washington                                                                     

Jet Propulsiun Laboratory, Pasadena, Calif.