Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 4.4.2016 do 10.4.2016

Dátum: 04.04.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 4.4.2016 do 10.4.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Jupiter (-2,4m) pozorovateľný na večernej oblohe a skoro celú noc. Tesne po polnoci môžeme aj tento týždeň sledovať planétyMars (- 0,6m) a Saturn (0,3m). Pri dobrom obzore večer môžeme sledovať aj planétu Merkúr. Jej viditeľnosť sa stále zlepšuje. Mesiac sa 7. apríla dostane do novu. Aktivita Slnka je dlhodobo na nízkej úrovni. Prelety ISS budú pozorovateľné na večernej oblohe. Časy preletov pre niektoré lokality v okolí hvezdárne:

Bardejov

Giraltovce

HR Roztoky

Stropkov

Svidník

Kométa 252P/LINEAR sa pomaly premiestňuje z južnej oblohy na severnú. Momentálne jej jasnosť je okolo 5mag. no bude prudko klesať a na severnej oblohe sa bude podľa odhadov pohybovať okolo 7mag – 8mag. Mapka pre jej vyhľadanie.

Výzva pre fotografov – fotografujte Zodiakálne svetlo

Zodiakálne alebo zvieratníkové svetlo fascinovalo ľudí už od dávnych vekov, no až pred nedávnom sa zistilo, čo ho vlastne spôsobuje. Dnes už vieme, že je to mierne zvýšenie jasu Slnka šíriace sa pozdĺž ekliptiky. Jeho vznik sa pripisuje odrazu slnečných lúčov od jemných prachových zrniek medziplanetárnej hmoty rozptýlených vo vnútorných oblastiach slnečnej sústavy.

Ako vyfotografovať Zodiakálne svetlo?

Keďže Zodiakálne svetlo je niekoľko desiatok krát slabšie, ako svetelné znečistenie v mestách, je nevyhnutné vycestovať ďaleko od miest, kde neruší žiadne svetlo. Zodiakálne svetlo môžeme pozorovať minimálne hodinu po západe Slnka nad západným obzorom ako kužeľ slabého svetla tiahnuceho sa do výšky približne 25°. Najideálnejšie miesto na pozorovanie je vyvýšenina, čiže kopec ktorých je v našom okolí mnoho, dokonca aj s rozhľadňami, ktoré zlepšujú podmienky fotografovania. Zaujímavé foto úlovky môžete zasielať na astroroztoky@szm.sk. Radí ich uverejníme v našej fotogalérii.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.