Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 15.2.2016 do 21.1.2016

Dátum: 15.02.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 15.2.2016 do 21.1.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Jupiter (- 2,4m) vychádza už večer a tak je dobre pozorovateľný po celú noc. Po polnoci vychádza Mars (0,5m), ktorý bude pozorovateľný nízko nad juhovýchodným a neskôr nad južným obzorom. Po Marse ako ďalšia vyjde planéta Saturn (0,5m), ktorej pozorovacie podmienky budú podobné pozorovacím podmienkam planéty Mars. Takže na ich pozorovanie si musí pozorovateľ vybrať miesto s adekvátnymi pozorovacími podmienkami. Na rannej oblohe sa môžeme pokúsiť vyhľadať aj planétu Venuša (- 3,9m). Mesiac bude v tomto týždni pozorovateľný na večernej oblohe takže budú vhodné podmienky na pozorovanie jeho meniacich sa fáz. Slnko trocha zvýšilo svoju aktivitu a tak sa čaká, či sa objavia ďalšie skupiny škvŕn, alebo jeho aktivita opäť poklesne. Prelety ISS sú opäť pozorovateľné na večernej oblohe. Časy preletov v niektorých lokalitách v okolí:

Bardejov

Giraltovce

Hvezdáreň Roztoky

Stropkov

Svidník

Pozorovanie nočnej oblohy v tomto týždni sa bude konať v piatok 19.2.2016 so začiatkom o 18:00h. V prípade záujmu o pozorovanie Slnka je potrebné sa dohodnúť na tel. č.: 0918 062 283, alebo na astroroztoky@szm.sk. Pozorovania sa konajú iba za priaznivého počasia!!!

Chceli by ste sa stať prieskumníkom vesmíru a nemáte k tomu vhodné vybavenie?

To nie je vôbec žiaden problém!!! Vo svete každodenne urobia astronómovia pomocou ďalekohľadov obrovské množstvo snímok, ktoré nestíhajú vyhodnocovať a tak vzniklo niekoľko projektov, ktoré tieto snímky poskytujú verejnosti. Jedným z týchto projektov je aj SkyMorph, kde sa môže ktokoľvek stať objaviteľom ešte neevidovanej planétky. Stačí na to len priemerný PC, stiahnuť niekoľko programov a chuť.

Ako na to?

Veľmi podrobný a prehľadný popis, krok po kroku uvádza na svojej webovej stránke Stefan Kürti: http://www.skaw.sk.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.