Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 11.12.2017 do 17.12.2017

Dátum: 11.12.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 11.12.2017 do 17.12.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Venuša sa objaví ráno nízko nad juhovýchodom. Mars je vidieť ráno vysoko na juhovýchode. Jupiter je tiež iba na rannej oblohe. Urán je vidno v prvej polovici noci, Neptún na večernej oblohe.Mesiac bude v poslednej štvrtine.

Výprava k medzihviezdnemu asteroidu

V októbri sme po prvýkrát zaznamenali návštevníka z medzihviezdneho priestoru(písali sme o tom). Asteroid Oumuamua priletel zo smeru súhvezdia Lýra a v momente jeho objavu sa už vzdiaľoval od Slnka. Ak by sme k nemu dokázali poslať prieskumnú sondu, získali by sme možnosť priamo skúmať materiál z iného hviezdneho systému.Dokázali by sme takúto misiu realizovať? Nie je to jednoduché. Asteroid Oumuamua opúšťa Slnečnú sústavu rýchlosťou 26km/s. To je príliš rýchlo. Na takúto rýchlosť sme doteraz motormi žiadnu vesmírnu sondu urýchliť nedokázali. New Horizont pri svojom štarte opúšťal Zem rýchlosťou 16,26km/s.Rýchlosť sondy Voyager 1 je 16,6km/s. Čím neskôr odštartujeme, tým rýchlejšie musíme letieť, ak chceme asteroid dostihnúť v rozumnom čase. Napríklad v prípade štartu misie o 10 rokov v roku 2027 a rýchlosti 37,4km/s by sa sonda mohla k asteroidu dostať 15 rokov po štarte. V roku 2025 by sa potrebná rýchlosť najmenej 30km/s dala dosiahnuť tzv. Oberthovým manévrom, ktorý by zahŕňal prelet okolo Jupitera a veľmi blízky oblet Slnka. Sonda by sa k Slnku priblížila na menej než 3 Slnečné polomery (2 milióny km). To by si vyžadovalo mnohovrstvový tepelný štít a zapálenie výkonných motorov v najbližšom bode jej trajektórie pri Slnku. Toto by umožnilo dosiahnutie rýchlosti 70 km/s a dostihnutie asteroidu v roku 2039. Pri rýchlosti 40km/s dostihne sonda asteroid v roku 2051.Nevieme ako často sa podobný návštevník objaví v Slnečnej sústave. Možno naozaj zriedka, možno len raz za život. Škoda takúto príležitosť prepásť.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.