Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 6.11.2017 do 12.11.2017

Dátum: 06.11.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 6.11.2017 do 12.11.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Planéty Venušu a Mars môžeme sledovať na rannej oblohe. Počas noci môžeme na oblohe nájsť aj planéty Urán a Neptún. Slnko sa nachádza dlhodobo v štádiu s nízkou aktivitou. Jeho aktuálny stav si môžete pozrieť na www.solarham.net. Mesiac bude v poslednej štvrti 10. novembra.

Pripravuje sa stavba najväčšieho slnečného ďalekohľadu v Európe.

Európsky slnečný ďalekohľad (EST – European Solar Telescope) bude revolučným prístrojom v oblasti astronómie s plánovaným priemerom zrkadla 4m. Jeho hlavnou úlohou bude štúdium doposiaľ nevyriešenej otázky týkajúcej sa vynárania magnetických polí na povrch Slnka a následného prenosu magnetickej a kinetickej energie z podpovrchových vrstiev do vyšších oblastí slnečnej atmosféry. Práve tento problém sa javí ako kľúčový pre pochopenie mechanizmu prostredníctvom, ktorého riadi magnetické pole slnečnú atmosféru a jej aktívne javy. EST je aj veľkou technologickou výzvou v ďalších náročných oblastiach súvisiacich napríklad s termoreguláciou, adaptívnou optikou, prístrojovým vybavením a pod. Na jeho stavbe sa už teraz podieľa 23 výskumných inštitúcií zo 16 krajín Európy, medzi ktorými nechýba ani Slovensko.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.