Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výber z tvorby Ivana Dorobana

Dátum: 12.09.2014
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Výber z tvorby Ivana Dorobana
autorská výstava

Ivan Doroban je narodený 13. 6. 1934. V detstve ho ovplyvnilo umenie a šport. V roku 1953 narukoval na vojenčinu, kde sa stal vojenským maliarom. Maľoval v maliarskom ateliéri portréty maliarov, vodcov proletariátu a pod. Po vojenskej službe pracoval ako zástupca riaditeľa pre ekonomickú správu a súčasne bol učiteľom maľovania. Veľa maliarov Zakarpatska prichádzalo k Rachovu, a tak sa spoznal Ivan Doroban s významnými maliarmi Zakarpatia. Tvoril postupne viac a viac obrazov a začal vystavovať na všetkých kontinentoch. Počas života sa maliar zúčastnil na mnohých výstavách a mal aj množstvo autorských výstav. Jeho prvá autorská výstava bola v meste Rachov v roku 1956.

Vystavoval tiež na Ukrajine, v Rusku, ČSR, Kanade, v Maďarsku, v USA, vo Francúzsku, Fínsku, Austrálii, v Rakúsku, Nemecku, tiež aj na Slovensku a v Češku.

Na Slovensku vystavoval Ivan Doroban iba v Bratislave a u nás vo Svidníku.

V meste Rachov je galéria obrazov venovaná tvorbe Ivana Dorobana od roku 2001.

V roku 2013 bol Doroban účastníkom výstavy „Kusoček raja na zemi“, organizovanej v Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a na Slovensku vo Svidníku.

Doroban bol aktívny športovec v alpskom lyžovaní, bol reprezentant Ukrajiny a bol trénerom mládeže. Tieto jeho športové úspechy ho priviedli k vystavovaniu po celom Sovietskom zväze. Ivan Doroban založil aj školu alpského lyžovania v Rachove pod názvom Škola Ivana Dorobana. V tejto škole vyrástli špičkoví športovci Sovietskeho zväzu, ale učil aj bežných ľudí. Venoval sa aktívne aj záchranárstvu.

V roku 1997 sa stal čestným občanom mesta Rachov a neskôr získaval množstvo titulov v oblasti umenia. Za svoje maliarske umenie bol prijatý tiež ministrom kultúry na Ukrajine Tabarčikom.

Ivan Doroban si vychoval aj učňov, ktorí sú teraz aktívnymi maliarmi. Jedna z týchto učňov Maryna Bilak je študentkou New Yorkskej akadémie umenia.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.