Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 8.2.2016 do 14.2.2016

Dátum: 08.02.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 8.2.2016 do 14.2.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Jupiter (-2,3m) vychádza už okolo siedmej hodiny večer a tak je pozorovateľný počas celej noci. Po polnoci postupne vychádzajú Mars (0,6m) a Saturn (0,5m). Tesne pred svitaním nízko nad juhovýchodným obzorom môžeme spozorovať aj planétu Venuša (-4,0m). Mesiac bude v pondelok ôsmeho v nove. Slnko koncom týždňa zvýšilo svoju aktivitu. Jeho aktivitu môžeme sledovať na webovej stránke: www.solarham.net. Prelety ISS sa konajú na večernej oblohe a tak pozorovanie tohto javu je stále pohodlné. Časy preletov v niektorých vybraných lokalitách:

Bardejov

Giraltovce

HR Roztoky

Stropkov

Svidník

Pozorovanie nočnej oblohy v tomto týždni sa bude konať v piatok 12.2.2016 so začiatkom o 17:30h. V prípade záujmu o pozorovanie Slnka je potrebné sa dohodnúť na tel. č.: 0918 062 283, alebo na astroroztoky@szm.sk. Pozorovania sa konajú iba za priaznivého počasia!!!

Pozorovali ste už krátke záblesky na nočnej oblohe?

Nie je to nič nezvyčajné, je to odraz slnečného svetla od reflexných plôch družíc Irídium. Ak Slnko, družica a pozorovateľ sú v správnej pozícii, pozorovateľ môže takýto odraz slnečného svetla sledovať ako krátky záblesk. Družice Irídium zabezpečujú komunikáciu pomocou satelitných telefónov. Sú umiestnené na 6-tich polárnych dráhach s počtom 12 až 14 družíc na jednej dráhe. Pôvodne malo byť spolu na obežných dráhach 77 družíc, čo je protónové číslo chemického prvku Irídium. Podľa toho aj komplex družíc dostal svoje meno. Družice sú umiestnené na svojich dráhach tak aby zabezpečili spojenie dvoch akýchkoľvek účastníkov na svete.

Ako sledovať takéto záblesky?

V prvom rade si musíme vybrať jasnú noc. Ak bude oblačnosť prekračovať 15% až 20%, pravdepodobne neuvidíme nič. Čas a polohu úkazu môžeme predpovedať pomocou webovej stránky

www.heavens-above.com, kde si je potrebné nastaviť polohu pozorovateľa a následne len si vybrať úkaz, ktorý chceme sledovať. Po takejto príprave už len vyjsť na miesto s dobrým výhľadom a čakať.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.