Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

PORTRÉTY

GALÉRIA
Dátum: 02.03.2023
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
PORTRÉTY

Viliam Jachymovič a Anton Hričan

Výtvarník Viliam Jachymovič žije a pôsobí vo Svidníku od roku 2015, kedy spolu s rodinou opustili ruch hlavného mesta. Ako samouk a bez akéhokoľvek umeleckého vzdelania sa výtvarnej tvorbe aktívne začal venovať až v roku 2020, kedy ho oslovila hyperrealistická kresba. Po váhavých začiatkoch v reprodukcii diel iných autorov a hľadaní vhodných techník a materiálov sa v poslednom roku zameral na tvorbu portrétov. Referenčné fotografie, ktoré sú podkladom k jeho tvorbe, sú charakteristické vysokou úrovňou detailu a svetelného kontrastu, čo v kombinácii s obrovskou dávkou trpezlivosti umožňuje autorovi dosiahnuť realistický výstup. Výstava v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku je autorovou vôbec prvou verejnou prezentáciou jeho tvorby.

Fotograf Anton Hričan žije a tvorí v Stropkove. Vážnejšie sa fotografií začal venovať počas štúdia strojariny v Košiciach. Prvé teoretické vedomosti získal od pána učiteľa Janka Cichého, ktorý viedol v Stropkove technicko-výtvarný krúžok. Prvý fotoaparát si kúpil v roku 1970. A začínal fotografovať činnosť v TJ Slávia Stropkov, život v meste a rodinu. V roku 1975 ako iniciátor v spolupráci s Osvetovou besedou zorganizovali prvú výstavu amatérskej fotografie v zmysle propozícií AMFO pod názvom AMA. Je predsedom Stropkovského fotoklubu v Stropkove. Svoju tvorbu zameriava najmä na propagáciu amatérskej fotografie v meste Stropkov. Formou klubových a autorských výstav, medzinárodných fotosalónov, fotoplenérov  svojou tvorbou sa zúčastňuje mnohých aktivít doma aj v zahraničí.

Spoločná výstava týchto dvoch autorov pod názvom „ Portréty“ bude sprístupnená od 17.3. do 14.4.2023 vo výstavných priestoroch POS vo Svidníku.

Pozvánka-PORTRÉTY-A.Hričan_a_V.Jachymovič_page-0001

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.