Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 24.10.2016 do 30.10.2016

Dátum: 21.10.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 24.10.2016 do 30.10.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Mars (-0,3m) môžeme pozorovať večer veľmi nízko nad obzorom. Počas celého večera môžeme sledovať planéty Urán (5,7m) a Neptún (7,8m). Nad ránom môžeme na východe vyhľadať dvojicu planét Jupiter (-1,6m) a Merkúr (-0,4m). V aktivite je niekoľko meteorických rojov, z ktorých najvýraznejšie sú Južné a Severné Tauridy, Orionidy a Andromenidy. Ich radianty sú blízko seba, takže neskúsený pozorovateľ si ich môže ľahko pomýliť, ale aj napriek tomu výdatnosť viditeľných rojov je od 3 do 5 meteorov za hodinu, čo znamená, že ak pripočítame aj sporadické, tak môžeme za hodinu zazrieť aj okolo 40 meteorov. Slnko je dlhodobo v minimálnej aktivite. Mesiac bude 30. októbra v nove, takže nastáva dobré obdobie pre sledovanie DSO. Prelety ISS sa presúvajú na dennú oblohu, preto je možnosť vyfotografovať ju pred Slnkom.

Pozorovanie meteorov na hvezdárni v Roztokoch

V máji tohto roku na hvezdárni v Roztokoch začala „naostro“ pracovať stanica na pozorovanie meteorov. Stanica je najvýchodnejšou pozorovacou stanicou na Slovensku a zároveň aj jedinou na východnom Slovensku. Patrí do pozorovacej siete CEMeNt (CentralEuropean Meteor Network) do ktorej patria štáty nielen zo strednej Európy, ale prakticky zo všetkých štátov Európy. Kvôli veľkému počtu dát je zatiaľ vyhodnotené obdobie do konca júla. V tomto období sa zachytilo 20 217 single meteorov a určilo sa 4 133 dráh. Z pozorovacej stanice v Roztokoch sa zachytilo 399 single meteorov z čoho sa vypočítalo 160 dráh. V období august až po dnešný deň sme zaznamenali zvýšený počet meteorov, keďže meteorické roje v tomto období boli dosť výdatné. Len 11. augusta sme zaznamenali 178 meteorov, čo je skoro polovica single meteorov do daného dátumu. Na priložených obrázkoch je znázornené sparovanie dráh z pozorovacej stanice v Roztokoch s ostatnými pozorovacími stanicami a sparovanie staníc medzi sebou v rámci pozorovacej stanice CEMeNt.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.