Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 20.6.2016 do 26.6.2016

Dátum: 20.06.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 20.6.2016 do 26.6.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Trojicu planét Jupiter (-2,1m), Mars (-2,0m) a Saturn (0,1m) je najlepšie sledovať okolo polnoci. Slnko stále s nízkou aktivitou. Mesiac dorastá do splnu a tak ruší pozorovanie DSO.

Pozorovanie medziplanetárnej hmoty na hvezdárni v Roztokoch

Začiatkom roka 2016 sme na hvezdárni v Roztokoch zriadili stanicu na pozorovanie meteorov. Približne od polovice mája táto stanica funguje „naostro“ a pracuje v stredoeurópskej sieti pozorovacích staníc CEMeNt. Za 12 pozorovacích dní v mesiaci máj sme zaznamenali 67 meteorov, čo činí priemer približne 6 meteorov za pozorovací deň. Najviac „padnutých“ meteorov bolo sporadických. Z rojových meteorov najviac prisudzujeme rojom Eta Lirids a North. mu Sagittariids. Počas mesiaca máj sme zaznamenali aj veľmi jedinečný jav a to Sprite´s, čo je len nedávno objavený typ bleskov. O tomto pozorovaní sme informovali v minulom astrookienku. Orbity a predpokladané dráhy niektorých meteorov sú znázornené v priložených obrázkoch. Jeden z obrázkov znázorňuje veľmi jasný bolid z noci 27. mája 2016.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.