Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Elena Lacková - 100.výročie narodenia

VIDEO
Dátum: 15.03.2021
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Elena Lacková - 100.výročie narodenia

prvá rómska spisovateľka

Spisovateľka Elena Lacková bola zakladateľkou prvého amatérskeho rómskeho divadla na Slovensku, zakladateľkou rómskej pôvodnej drámy i rómskej literatúry písanej pôvodne v rómskom jazyku. Narodila sa pred 100 rokmi 22. marca 1921.

Na Fakulte osvetovej práce a žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v českej Prahe v roku 1970 ako prvá rómska žena zo Slovenska ukončila diaľkové vysokoškolské štúdium a obhájila titul magistra. Od roku 1993 bola členkou Spolku slovenských spisovateľov (SSS). Je prvou Rómkou, nositeľkou vysokého štátneho vyznamenania (Rad Ľudovíta Štúra III. triedy z roku 2000).

Elena Lacková (dievčenským menom Doktorová) sa narodila 22. marca 1921 v rómskej osade vo Veľkom Šariši (okres Prešov). V roku 1951 začína na Krajskom národnom výbore v Prešove pracovať aj Elena Lacková - je krajskou osvetovou inšpektorkou. V praxi to znamená riešenie každého problému, ktorý sa dotýkal Rómov. Napriek vyčerpávajúcej práci, ktorú vykonáva takmer sústavne v osadách a na každom kroku sa stretá u majority s vžitým podceňovaním Rómov, naďalej píše. V roku 1952 píše hry Nový život a Rómske srdce Chce znova zažiť, ako sa Rómom dostáva od gádžov úcty. V roku 1955 sa vracia ku svojej úspešnej divadelnej hre Horiaci cigánsky tábor a znova ju naštuduje - tentoraz s Rómami z Prešova. V spolupráci s mládežníkmi z prešovského profesionálneho Divadla Jonáša Záborského sa jej podarí uviesť ju na scéne tohto divadla. Od vzniku rómskeho profesionálneho divadla - Divadla Romathan (Košice, máj 1992) bolo snom Eleny Lackovej, aby jej hru Horiaci cigánsky tábor uviedlo na svojej scéne práve toto divadlo. Stalo sa tak 52 rokov po jej napísaní. Pod názvom Cigánsky tábor / Romano lagros (v úprave Štefana Kasardu) Romathan uvádza hru 19. mája 2000. (1. premiéra na javisku Divadla Thália v Košiciach a 2. premiéra, symbolicky, znova v Prešove - 21. mája, na javisku Divadla A. Duchnoviča). Zaujímavosťou romathanskej inscenácie je, že hru režíruje Ján Šilan, ktorý v roku 1956 patril medzi začínajúcich hercov DJZ a pomáhal pri jej uvedení v podaní rómskych amatérskych hercov na javisku tohto divadla.

O svojej tvorbe pre divadlo a o hre HORIACI CIGÁNSKY TÁBOR E. Lacková povedala: "Divadlo patrí k najpôsobivejším umeleckým druhom, lebo pestrosť deja, ktoré má divák možnosť vidieť na vlastné oči a prežívať celým svojím srdcom, ho nesmierne aktivizuje. Priamy prejav živého herca - jeho tvorba priamo pred očami diváka - má na človeka veľký vplyv. Toto umenie hralo odjakživa významnú úlohu pri zjemňovaní a skultúrňovaní človeka. Takto som pochopila divadelné umenie aj ja, a preto som chcela aj takouto formou umenia pôsobiť na myslenie a formovanie rómskeho človeka. V hre HORIACI CIGÁNSKY TÁBOR som chcela zvýrazniť, že aj Rómovia bojovali proti fašizmu a za svoju slobodu po boku slovenských partizánov v Slovenskom národnom povstaní. Žiaľ, ostatná literatúra, aj učebnice dejepisu zabudli na tento historický fakt. Ale ja, ako svedok tejto skutočnosti a historickej pravdy, chcem pre terajšie a budúce generácie podať svedectvo o rómskom holokauste a o rómskom odboji na Slovensku." (Elena Lacková: Moja literárna tvorba, archív Romano nevo ľil)

Posledné mesiace života prežila v domove dôchodcov v Košiciach. Elena Lacková zomrela 1. januára roku 2003

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.