Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dianie na oblohe od 9.1.2017 do 22.1.2017

Dátum: 09.01.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Dianie na oblohe od 9.1.2017 do 22.1.2017
čo je nové v astronómii

Tesne po západe Slnka môžeme na večernej oblohe sledovať planétu Venušu ako „večernicu“. Kúsok naľavo od Venuše je pozorovateľný Mars. Na večernej oblohe môžeme vyhľadať aj planéty Urán a Neptún, no tie sú už na hranici viditeľnosti voľným okom, respektíve tesne za ňou. V druhej polovici noci môžeme vyhľadať planétu Jupiter.Slnko je dlhodobo v minimálnej aktivite, iba niekedy sa na ňom objaví nejaká škvrna. 12. januára sa Mesiac dostane do splnu, čo spôsobuje zle pozorovacie podmienky pre DSO.

Zhotovte si svoj Solarograf

Solarografia je jedna z najnovších fotografických techník u nás, no je založená na najstaršom fotografickom princípe a to dierkovej komore. Solarograf je vlastne malá dierková komora, ktorá zachytáva pohyb Slnka po oblohe. Zhotoviť Solarograf na hvezdárni v Roztokoch vznikol počas meteorických expedícii v čase, keď nám neprialo počasie. My sme použili plechovku od piva, do ktorej sme pomocou obojstrannej lepiacej pásky vložili fotopapier (FOMA PHOTO PAPER Brom N211). Plechovku sme poriadne uzatvorili, aby bola odolná voči počasiu. Oproti fotopapieru sme do plechovky urobili malú dierku (čím menšia, tým bude obraz ostrejší) a Solarograf umiestnili na také miesto, aby na neho svietilo Slnko celý deň. Malá dierka a nie veľmi citlivý fotopapier nám umožnil urobiť veľmi dlhú expozíciu (v našom prípade dva a pol mesiaca). Čo s našich prvotných pokusoch vzišlo posúďte sami. Do budúcnosti budeme ešte určite skúšať iné kombinácie a možnosti, aby výsledná fotografia bola čo najlepšia.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.