Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dianie v astronómii a kozmonautike od 28.11.2016 do 11.12.2016

Dátum: 26.11.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Dianie v astronómii a kozmonautike od 28.11.2016 do 11.12.2016
čo sa udialo na oblohe?

Tesne po západe Slnka môžeme na nočnej oblohe sledovať planétu Venušu ako „večernicu“. Mars môžeme pozorovať večer veľmi nízko nad obzorom. Na večernej oblohe môžeme vyhľadať aj planéty Urán a Neptún, no tie sú už na hranici viditeľnosti voľným okom, respektíve tesne za ňou. Nad ránom môžeme na východe vyhľadať planétu Jupiter. Slnko je dlhodobo v minimálnej aktivite, dokonca sa v poslednom sa objavilo niekoľko dní bez škvŕn. Prelety ISS budeme môcť sledovať až začiatkom decembra. Ich časy pre niektoré lokality v okolí hvezdárne si môžete pozrieť tu:

Bardejov

Giraltovce

HR Roztoky

Stropkov

Svidnik

Fotografie z medzinárodnej vesmírnej stanice urobené z hvezdárne v Roztokoch

Americká vesmírna agentúra NASA sa okrem vedeckej činnosti venuje aj tej popularizačnej a v neposlednom rade aj edukačnej. Vďaka týmto aktivitám sa hvezdárni v Roztokoch podarilo získať prístup k fotoaparátu na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS, ktorá obieha okolo Zeme približne vo výške 350 – 400 km. Pomocou tohto fotoaparátu sme mali možnosť urobiť si niekoľko fotografií našej domovskej planéty. V prvom počiatku sme mali v úmysle fotografovať Slovensko a krajinu blízko nás no žiaľbohu ISS v čase keď sme mali možnosť využívať fotoaparát ISS neletela nad nami. Ďalšou veľkou prekážkou bolo počasie, aj keď sa to nezdá väčšinou sú nad Zemou mraky. Aj napriek tomu sa nám podarilo zhotoviť niekoľko nádherných fotografií.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.