Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

CINEAMA 2021 - vyhodnotenie krajskej súťaže

GALÉRIA SÚBOR
Dátum: 28.06.2021
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
CINEAMA 2021 - vyhodnotenie krajskej súťaže

krajská súťažná prehliadka  amatérskej filmovej tvorby

Krajská súťažná prehliadka amatérskej filmovej tvorby Prešovského samosprávneho kraja sa konala v dňoch 18.6.-19.6.2021 v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V súťaži bola zastúpená filmová tvorba vo všetkých štyroch určených vekových skupinách. Zo štyridsiatich troch filmových snímok najsilnejšie zastúpenie mala kategória animovaného filmu a dokumentárny film a publicistika. Pričom animovaný film zaznamenal ďalší potešujúci nárast záujmu tvorcov v I. a II. vekovej skupine, a nielen už ako tradične z Popradu (Vesmír, Speed Legends, Výlet do čarovnej krajiny, Bariéra, Experiment faileed). Porota sa pri komplexnom hodnotení diel rozhodla vo viacerých kategóriách neudeliť žiadne z postupových ocenení. Okrem tradičných tém, naplnilo sa aj očakávanie filmovej reflexie témy covidovej epidémie a rôzneho žánrového a dramaturgického prístupu k nej. Otvorila priestor iného vnímania vzťahu k prírode, či potvrdenia rodinných (vzťahových) väzieb (M. Rázus: Spojenie). Intenzívne zarezonovala aj téma sveta rómskych detí (B. Schlesinger: DROM) a utečencov z vojnových zón (T. Bednárik: Rodi). Práce viacnásobne ocenenej autorky - študentky Antónie Bisovej zaujali výrazne formulovaným autorským rukopisom, obrazovou estetikou a emocionálnou vnímavosťou (Kreatívny autoportrét, Ako to vidím ja, Spomienky). Na rozborovom seminári odborná porota sprostredkovala svoje postrehy a odporúčania prítomným autorom za účelom ich ďalšieho rastu, čím sa darí napĺňať poslanie tejto súťaže. Súčasťou Cineamy boli aj tri workshopy: “Človek ako objekt a subjekt videotvorby“, „Filmová technika v novom procese“ a „Kompozícia a expozícia obrazu“. Na sobotňajších workshopoch sa zúčastnilo 30 účastníkov, ktorí teoretickou a praktickou časťou, prístupom a spôsobom spracovania pod vedením skúsených lektorov vytvorili niekoľko krátkych reportáži a dokumentov.

Súťaž prebehla po štandardných okresných kolách. Na ďalší postup do celoštátneho kola, ktoré bude 3.-4.9.2021 v Bardejovských Kúpeľoch porota navrhla 32 filmov, ktoré dosahovali v súťažnom kontexte komplexnú hodnotu, pričom zastupujú aj rôzne filmové druhy.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Výsledková listina Veľkosť: 1.1 MB Formát: pdf Dátum: 28.6.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.