Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najkrajšie vajíčka 2022 - vyhodnotenie

GALÉRIA
Dátum: 04.04.2022
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Najkrajšie vajíčka 2022 - vyhodnotenie

regionálna súťaž v maľovaní veľkonočných vajíčok 

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ktorý pripadá tento rok na apríl a počas ktorého si pripomíname umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.

Veľká noc je spojená s rôznymi tradíciami a zvykmi, ako sú oblievačky, šibačky, maľovanie vajíčok a iné prekrásne tradície na ktoré nechceme zabudnúť a veľmi rady sa k nim vraciame.

Nie náhodou sa na našich stoloch objavujú  vajíčka. Krášlime ich pre potešenie, ale aj ako odmenu pre polievačov a šibačov. A práve udržiavanie tradícií zdobenia veľkonočných vajíčok je vhodným spôsobom, ako zachovať aj dnešnej dobe to dobré a užitočné, čo bolo vytvorene v dávnej minulosti, snaha túto tradíciu nielen uchovať, ale aj ďalej šíriť z generácie na generáciu.  25. ročník regionálnej súťaže „Najkrajšie vajíčka 2022“ pripravili: Prešovský samosprávny kraj, Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, obec Nižná Olšava, Okresná organizácia Únie žien Slovenska v Stropkove a Základná organizácia Únie žien Slovenska v Nižnej Olšave.

Svoj kumšt v nedeľu predviedlo 24 súťažiacich z okresu Svidník a Stropkov, ktoré priamo pred očami návštevníkov z celého regiónu tvorili umelecké dielka. Paleta výstavných prác bola bohatá. Okrem prehliadky vajíčok nechýbala ani ochutnávka veľkonočných jedál a výstava remeselných prác s priamo s ukážkami.

Vyvrcholením sviatočného popoludnia bolo vyhlásenie výsledkov obľúbenej súťaže. Jednotlivé práce posudzovala odborná porota, ktorej predsedala Monika Gornaľová učiteľka výtvarnej výchovy v ZŠ Bukovce. Za organizátorov sa na vyhlásení výsledkov zúčastnil starosta Nižnej Olšavy Igor Madzin a poverený vedením POS vo Svidníku Miroslav Štoffa.

Tradičná technika:

1.miesto: Mária Soročinová, Svidník

2.miesto: Gabriela Kosturská, Nižná Olšava

3.miesto: Gabriela Novická, Nižná Olšava

Netradičná technika:

1.miesto: Jana Mihaličová, Svidník

2.miesto: Jana Mangerová, Svidník

3.miesto: Katarína Rojková, Nižná Olšava

Najkrajšie naaranžovaný košík mala v nedeľu Jitka Ščerbová, Ladomírova

Cenu Okresnej organizácie Únie žien Slovenska v Stropkove odovzdala p.Terézia Lipinská  

za zachovanie ľudových tradícií  Anne Hurnej  z Nižnej Olšavy 

Predsedníčka Základnej organizácie ÚŽS v Nižnej Olšave p. Madzinová odovzdala cenu za udržiavanie

ľudových tradícií v obci, Jane Špakovej z Nižnej Olšavy

Defilé ocenených uzavrela opäť Nižnoolšavčanka Iveta Madzinová s cenou starostu obce Nižná Olšava.

Každý súťažiaci bol odmenený pozornosťou za svoju aktívnosť a šikovnosť. Súťaž podporila tvorivosť a kreatívnosť talentovaných ľudí, ktorí mohli verejne  prezentovať svoju tvorbu. 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.