Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 21.3.2016 do 27.3.2016

Dátum: 21.03.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 21.3.2016 do 27.3.2016
dianie v astronómii a kozmonautike
  1. marca skoro ráno nastala jarná rovnodennosť a tak dni od tohto dátumu budú dlhšie ako noci a navyše sa neustále aj predlžujú. To skracuje pozorovací čas objektov nočnej oblohy, ale potešujúce je, že počasie sa zlepšuje, čo sa týka oblačnosti a aj teploty, takže pozorovanie je pohodlnejšie. Už večer môžeme sledovať planétu Jupiter (- 2,5m). Tesne po polnoci môžeme aj tento týždeň sledovať planéty Mars (- 0,3m) a Saturn (0,4m). Mesiac nám dorastá a v stredu 23. marca nastane spln. Slnko nie je veľmi aktívne, no pozorovateľov tešia stále vznikajúce a zanikajúce škvrny na jeho povrchu. Prelety ISS môžeme sledovať aj tento týždeň na rannej oblohe. Časy pozorovania pre niektoré lokality v okolí hvezdárne:

Bardejov

Giraltovce

Hvetdáreň Roztoky

Stropkov

Svidník

Pozorovanie nočnej oblohy v tomto týždni sa z dôvodu veľkonočných sviatkov nebude konať. V prípade väčšej skupiny je možné sa dohodnúť na tel. č.: 0918 062 283. V prípade záujmu o pozorovanie Slnka je potrebné sa dohodnúť na tel. č.: 0918 062 283, alebo na astroroztoky@szm.sk.

Významné udalosti v kozmonautike

  1. marca o 4:02h SEČ odštartuje nákladná loď Cygnus OA-6 k stanici ISS. Cygnus k ISS vynesie raketa Atlas-5. Rovnako v tento deň, ale pred 15 rokmi v r. 2001 zanikla orbitálna stanica Mir v horných vrstvách našej atmosféry. 27. marca 1968 zahynul pri leteckom nešťastí J. A. Gagarin. Gagarin bol oficiálne prvý muž na svete, ktorý sa pozrel do vesmíru a zároveň aj úspešne pristal na Zemi.

POZOR!!! Zmena času na letný

  1. marca v skorých ranných hodinách prechádzame na letný čas. Čas budeme meniť o 2:00h na 3:00h. Ako vlastne vznikol letný čas? (ďalej LČ). Tento pojem spomenul už v r. 1784 B. Franklin, no nemal v úmysle posúvať čas, jeho predstava bola taká, že ľudia budú chodiť skôr spať a tak budú efektívnejšie využívať slnečný svit. V praxi sa LČ začal používať v r. 1916 niektorými štátmi Európy, neskôr sa pridalo aj Rusko, U.S.A. a ďalšie európske a africké krajiny. Česko-Slovensko začalo LČ používať v 40-tych rokoch s menšími prestávkami a od roku 1979 ho používame pravidelne. Prečo sa začal používať LČ? Najväčším dôvodom bolo efektívnejšie využívanie denného svetla a tým aj šetrenie energie. V súčasnosti niektoré štáty upustili od využívania LČ, kvôli mnohým problémom. Problémy súvisia najmä s verejnou dopravou, zdravotným stavom niektorých ľudí a dokonca sa zistilo aj to, že šetrene energie nie je až také veľké. Je to iba okolo 0,5%.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.