Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 2.5.2016 do 8.5.2016

Dátum: 02.05.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 2.5.2016 do 8.5.2016
dianie astronómii a kozmonautike

Na večernej oblohe môžeme pozorovať planétu Jupiter (-2,2m). Pred polnocou vychádzajú planéty Mars (-1,6m) a Saturn (0,1m). Mesiac sa blíži k novu a v piatok 6. mája sa do novu aj dostane, čo zapríčiňuje ideálne podmienky pre sledovanie DSO ( Deep-Sky object). Minulý týždeň na Slnku vznikli nové skupiny škvŕn, no aj tak jeho aktivita nie je príliš veľká. Prelety ISS prebiehajú na dennej oblohe, čo dáva šancu fotografom vystihnúť ju pred Slnkom. Takýto jav bude pozorovateľný 10. mája z lokality Svidník. POZOR!!! Do Slnka sa nikdy nesmieme pozerať priamo a už vôbec nie cez ďalekohľad bez filtrov na to určených!!! Keďže sa nachádzame v týždni blízko novu je možné vyhľadať aj kométu 252P Linear. Na jej vyhľadanie je potrebný dobrý obzor a malý astronomický ďalekohľad. Mapku pre jej vyhľadanie nájdete na www.osvet.sk/astronomia.

Pozorovanie nočnej oblohy sa bude konať 6. mája o 21:00h. Pozorovanie sa koná iba za priaznivého počasia!!! Bližšie info: astroroztoky@szm.sk, 0918 062 283.

Nenechajte si ujsť ojedinelý úkaz!!! Prechod Merkúra cez Slnečný disk 9. mája 2016.

Prechod Merkúra popred Slnko je podobný jav ako zatmenie Slnka Mesiacom. Aj keď je Merkúr väčšia planéta ako náš Mesiac, leží od nás vo väčšej vzdialenosti a tak jeho uhlový priemer je menší. To zapríčiňuje to, že Merkúr môžeme pred Slnkom sledovať iba ako malú bodku, dokonca tak malú, že prechod môžeme sledovať len pomocou ďalekohľadov, pretože jeho uhlový priemer leží pod rozlišovacou schopnosťou nášho oka. Pozorovanie tohto úkazu bude možné aj z Hvezdárne v Roztokoch za pomoci ďalekohľadov, ktoré sú vybavené špeciálnymi filtrami. Pozorovateľný bude skoro celý priebeh úkazu. Presné časy úkazu sú zverejnene na webovej stránke: www.osveta.sk/astronomia. Začiatok pozorovania na hvezdárni bude o 12:30h miestneho času. Vstupné na akciu sa riadi podľa platného cenníka. A keďže je to nebezpečné pozorovanie ešte raz: POZOR!!! Do Slnka sa nikdy nesmieme pozerať priamo a už vôbec nie cez ďalekohľad bez filtrov na to určených!!!

Mesiac máj venovaný Slnku a slnečnej energii.

Každoročne začiatok mája je venovaný Slnku a to hneď dvoma akciami. 3. máj je zapísaný v kalendári ako Deň Slnka a v čase od 1. mája do 15. mája sa slávia Európske solárne dní. Obe tieto akcie nám dávajú možnosť informovať verejnosť o zdroji nášho života. A tak v čase od 2. mája do 15. mája sa budú na Hvezdárni v Roztokoch konať bezplatné pozorovania Slnka. V prípade záujmu je potrebné dohodnúť si termín na tel. č.: 0918 062 283. 9. mája od 12:30h sa bude vstupné riadiť podľa platného cenníka.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.