Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 11.4.2016 do 17.4.2016

Dátum: 11.04.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 11.4.2016 do 17.4.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Jupiter (-2,4m) pozorovateľný na večernej oblohe a skoro celú noc. Tesne po polnoci môžeme aj tento týždeň sledovať planéty Mars (-0,8m) a Saturn (0,3m). Mesiac sa presúva na večernú oblohu. Aktivita Slnka je dlhodobo na nízkej úrovni. Bulletin o pozorovaní Slnka si môžete stiahnuť tu. Bulletin obsahuje pozorovania všetkých zapojených pozorovateľov v roku 2015. Prelety ISS budú pozorovateľné na večernej oblohe. Časy preletov pre niektoré lokality v okolí hvezdárne:

Bardejov

Giraltovce

HR Roztoky

Stropkov

Svidník

Dianie v kozmonautike

Tento týždeň je v letectve a kozmonautike obzvlášť cenený, pretože 12. apríla 1961 sa na prvú cestu do vesmíru vybral J. Gagarin vo vesmírnej lodi Vostok 1. Aj napriek mnohým komplikáciám úspešne pristál na Zemi. Za všetky aspoň jednu historku. V čase, keď sa Gagarin katapultoval 7km nad zemským povrchom, neďaleko pásli kravy A. Tachtarova s vnučkou. Zrazu zbadali oranžovú postavu v bielej prilbe ako letí na padáku z neba. Po pristáti sa Gagarin vybral smerom k ním a povedal: „Som váš, priatelia, som od nás!“ Anna sa ho spýtala: „To si spadol z vesmíru?“ Rozosmiaty Jurij Gagarin odpovedal: „Predstavte si, že áno!“. Pri tejto príležitosti tento deň oslavujeme ako „Medzinárodný deň letectva a kozmonautiky“. Za mnohé ďalšie míľniky v kozmonautike a letectve spomeniem ešte štart Apolla 13. Apollo 13 odštartovala 11.4.1970 a po približne dvoch dňoch nastal na palube vesmírnej lode výbuch, ktorý znemožnil pristátie na Mesiaci a zároveň odštartoval jednu z najväčších záchranných akcií v histórii ľudstva. Kozmonautov sa podarilo bezpečne dostať späť na Zem.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.