Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vlado Njaradi - výber z tvorby

Dátum: 25.05.2015
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Vlado Njaradi - výber z tvorby
výstava srbského výtvarníka

Vlado Njaradi sa narodil sa 16. júna 1966 vo Vrbase. Vyštudoval Školu dizajnu, grafický odbor v Novom Sade. Zaoberá sa kresbou, maľbou, umeleckými fotografiami, video tvorbou a umeleckými kritikami. Na porotcovských výstavách, salónoch, bienálach a trienálach v Srbsku i v zahraničí sa dokopy predstavil viac ako 600 krát, z toho 51 krát samostatnou výstavou. Bol ocenený za maľovanie, grafiky, kresby, fotografie, grafický dizajn, mail art, drámu a satiru. Je autorom viac ako tridsiatich hlavne medzinárodných umeleckých projektov a ďalších scénografií. Jeho umelecké diela sú v galériách, múzeách a súkromných zbierkach doma i za hranicami. Jeho meno je súčasťou jedenástich monografií, zborníkov, slovníkov, encyklopédií, edícií a atlasov.

Podieľal sa na založení a je prvým prezidentom Zväzu výtvarných umelcov Rusínov strednej Európy a severnej Ameriky (ARTPOT). Je členom medzinárodnej umeleckej asociácie Európy a Ázie (ASROPA); Združenia výtvarných umelcov (SULUJ); Asociácie výtvarného umenia umelcov a dizajnérov Srbska (ULUPUDS); Združenia výtvarných umelcov Srbska (Ulus); Združenia výtvarných umení, aplikovaného umenia a dizajnérov vo Vojvodine (UPIDIV); Združenia výtvarných umelcov vo vojvodine (SULUV); Asociácie novinárov Srbska ....

Je zakladateľom a umeleckým riaditeľom medzinárodnej umeleckej kolónie "Njaradi", ktorá úspešne organizuje výstavy a stretnutia umelcov. Viac ako desať rokov svojej umeleckej tvorby a skúsenosti prenáša na mladé aj staršie talenty, z ktorých sú dnes úspešní študenti umeleckých škôl a víťazi mnohých ocenení. Vo svojich abstraktných dielach často používa motívy Vojvodinskej architektúry, rovných pláni, horskej krajiny a rusínskeho kultúrneho dedičstva. O jeho umeleckej tvorbe napísalo mnoho historikov umenia a umeleckých kritikov. Jeho zbierka umeleckých diel sa nachádza v múzeu „Kozare“ v Prijedore v Bosne a Hercegovine a v srbskom kultúrnom centre „Svätého Sava“ v Subotici.

Žije a pracuje vo Vrbase, Srbsko.Výstava Vlada Njaradiho v priestoroch Podduklianskeho osvetového strediska potrvá od 29.5.-25.6.2015.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.