Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Veľká noc

GALÉRIA
Dátum: 29.03.2022
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Veľká noc

výstava veľkonočných vajíčok spojená s predajom

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ktorý pripadá tento rok na apríl a počas ktorého si pripomíname umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.

Veľká noc je spojená s rôznymi tradíciami a zvykmi, ako sú oblievačky, šibačky, maľovanie vajíčok a iné prekrásne tradície na ktoré nechceme zabudnúť a veľmi rady sa k nim vraciame.

Nie náhodou sa na našich stoloch objavujú  vajíčka. Krášlime ich pre potešenie, ale aj ako odmenu pre polievačov a šibačov. Ozdobené vajíčka – pisanki – sú ako jeden z významných dokladov tradičného ľudového umenia, symbolom jarného oživovania prírody a predstavujú obetný, obradový alebo osobný dar. A práve udržiavanie tradícií zdobenia veľkonočných vajíčok je vhodným spôsobom, ako zachovať aj dnešnej dobe to dobré a užitočné, čo bolo vytvorene v dávnej minulosti, snaha túto tradíciu nielen uchovať, ale aj ďalej šíriť z generácie na generáciu. Tradícia zdobenia vajíčok v období Veľkej noci je na Slovensku stále živá.Veľká_noc_-_plagát

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.