Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spevy môjho rodu 2019

Dátum: 13.03.2019
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Spevy môjho rodu 2019
15. ročník festivalu rusínskej piesne
  1. ročník festivalu rusínskej piesne Spevy môjho rodu

V dňoch 24.-26. marca sa v Humennom a Medzilaborciach uskutoční 15. ročník celoslovenského festivalu rusínskych ľudových piesní SPEVY MÔJHO RODU.

Organizátormi podujatia sú Rusínska obroda na Slovensku, Vihorlatské múzeum v Humennom, Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni, Prešovský samosprávny kraj a Matica slovenská v spolupráci s mestami Humenné a Medzilaborce.

Na festivale sa predstaví 45 najlepších detských a mládežníckych spevákov rusínskych piesní z regiónov Snina, Medzilaborce, Humenné, Prešov, Stropkov, Svidník, Bardejov a Stará Ľubovňa za hudobného sprievodu ľudovej hudby, zloženej z členov folklórnych súborov Chemlon Humenné, Torysa Prešov a Súkromnej základnej umeleckej školy Kudlovská Humenné. Predníkmi ľudovej hudby budú Mgr.art. Vierka Hajduková, členka Štátnej filharmónie Košice a Štefan Gálik.

Výkony spevákov bude hodnotiť odborná porota v zložení – doc. Vladimír Marušin, ArtD. – štátny radca MK SR, pedagóg Hudobnej katedry Prešovskej univerzity, Mgr. Lenka Magurová, DiS.art – hlasový pedagóg a Miroslav Dzijak, DiS.art. - pedagóg hudby.

Festival sa začne tvorivou dielňou dňa 24. marca 2019 v Humennom, na ktorej sa speváci naučia spolupracovať s orchestrom, precvičia svoje súťažné piesne a preberú scenár a réžiu programu. 25. marca 2019 sa o 9.00 a o 11.00 hod uskutočnia v Mestskom kultúrnom stredisku v Humennom festivalové koncerty, z ktorých druhý bude súťažný, hodnotený odbornou porotou. V tretí deň sa koncerty festivalu presunú do Medzilaboriec, kde sa dňa 26. marca 2019 uskutoční výchovný koncert o 9.00 hod a na záver i galakoncert s vyhodnotením festivalu a ocenením účinkujúcich.

Jubilejný festivalový ročník je venovaný vynikajúcej už nebohej speváčke Márii Čokynovej z Uble, prvej laureátke tohto výnimočného podujatia a bude obohatený o krst CD Piesne Márie Čokynovej.

Scenárom a réžiou programov je poverený Mgr. Miroslav Kerekanič, úpravou piesní Štefan Gálik, Mgr.art. Vierka Hajduková a Mgr. Miroslavc Kerekanič. Konferovať budú Mgr. Marianna Železná, speváčka rusínskych ľudových piesní a Ing. Martin Karaš, riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska v Starej Ľubovni, predseda Rusínskej obrody na Slovensku.

Všetkých záujemcov o dobrú rusínsku ľudovú hudbu srdečne pozývame!

Okres Svidník budú reprezentovať Ľudmila Lukáčová, Liana Olejárová a Katarína Vygodová, žiačky Spojenej školy a speváčky DFS Makovička, okres Stropkov Timea Korpoňová a Marianna Suváková, žiačky ZUŠ F. Veselého v Stropkove.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.