Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 30.10.2017 do 5.11.2017

Dátum: 30.10.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 30.10.2017 do 5.11.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Planéty Venušu a Mars môžeme sledovať na rannej oblohe. Počas noci môžeme na oblohe nájsť aj planéty Urán a Neptún. Urán môžeme ľahko nájsť, 3. novembra po polnoci sa bude nachádzať približne 4°severne od Mesiaca a planéta Neptún bude 30. októbra 1°severne od Mesiaca. Slnko sa nachádza dlhodobo v štádiu s nízkou aktivitou. Jeho aktuálny stav si môžete pozrieť na www.solarham.net. Mesiac bude v splne 4. novembra.

Expedícia Orionidy

V dňoch 20.10.2017 až 22.10.2017 sme organizovali expedíciu za účelom pozorovania meteorického roja Orionidy a zhotovovania astronomickej fotografie. Žiaľbohu počasie nám tento krát neprialo a tak sme museli zvoliť náhradný program, ktorý zahŕňal vzdelávacie prednášky z oblasti astronómie. V rámci prednášok vystúpil RNDr. Zděnek Komárek s prednáškami: Metodika pozorovania meteorov a ich následné spracovanie a Hviezdny vesmír, ďalej s prednáškou Zachráňme noc vystúpil Mgr. Ján Sadiv. V rámci expedície sme aj „rozobrali“ solarografy, ktoré sme vyhotovili ešte na expedícii v apríli a spracovali naexponované fotografie. Z pozorovacej činnosti sme mali možnosť uskutočniť iba vizuálne pozorovanie objektov nočnej oblohy pri ktorom si účastníci mohli vyskúšať nastaviť celú pozorovaciu aparatúru. Tejto expedície sa zúčastnilo 25 účastníkov.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.