Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 16.10.2017 do 22.10.2017

Dátum: 16.10.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 16.10.2017 do 22.10.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Saturn sa rýchlo k večeru stráca na juhozápade. Urán i Neptún sa dajú pozorovať po celú noc. Venuša a Mars sa dajú pozorovať ráno na východe. Jupiter i Merkúr sú nepozorovateľné. Mesiac pomaly prejde do novu, začína sa obdobie pre nočné pozorovanie oblohy. V sobotu očakávame maximum meteorického roja Orionidy.

Premenné hviezdy

Mnoho hviezd vo vesmíre nesvieti stále rovnako. Existujú desiatky rôznych príčin týchto zmien. V priebehu vývoja je každá hviezda v istých fázach stacionárna, v iných nestacionárna, premenná. Jednotlivé typy premennosti zrejme súvisia s prechodom hviezd z jednej vývojovej etapy do druhej. Výskum premenných hviezd má zásadný význam pri štúdiu vývoja hviezd, lebo umožňuje podrobnejšie skúmať hviezdy v kritických fázach ich vývoja. Mnohým fázam astronómovia ešte nerozumejú a to je dôvod, prečo je o výskum premenných hviezd tak veľký záujem. Premenné hviezdy pozorujú nielen profesionálni astronómovia, ale aj celá rada nadšencov po celom svete. Hviezdy menia svoju jasnosť, možno aj preto vieme o nich omnoho viac než o hviezdach, ktoré majú konštantnú jasnosť. Dokážeme zistiť ich hmotnosť, veľkosť, vzdialenosť i ich vnútornú stavbu. Tieto údaje nám dávajú lepší obraz o hviezdnom vývoji a celkovej štruktúre vesmíru. Nejde iba o tieto samotné hviezdy - v posledných rokoch sa záujem vedcov zamerial i na sledovanie a objavovanie tzv. exoplanét, teda planét obiehajúcich okolo cudzích hviezd.

Existujú dva základné typy premenlivosti hviezd:

geometrické - jedná sa väčšinou o viachviezdny systém, v ktorom pri pohľade zo Zeme jedná hviezda zakrýva druhú. Tieto hviezdy sú blízko u seba, vidíme ich ako jednu hviezdu, ktorá mení svoju jasnosť.

fyzické - hviezda priamo mení svoje parametre, čím sa mení jej jasnosť- to sa prejavuje pulzáciami v atmosfére, erupciami, výbuchmi.

Každý typ má desiatky podtypov podľa konkrétnej príčiny premennosti, ktoré sa môžu i navzájom kombinovať.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.