Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii od 4.1.2016 do 10.1.2016

Dátum: 04.01.2016
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii od 4.1.2016 do 10.1.2016
dianie v astronómii a kozmonautike

Pozorovanie jasných nočných objektov a Slnka

Jupiter vychádza pred polnocou, takže najideálnejšie podmienky na jeho pozorovanie sú po polnoci. Jeho jasnosť dosiahne - 2,2m. Ako prvá z "ranných" planét v tomto týždni vyjde planéta Mars s jasnosťou približne 1,2m. Najjasnejšou planétou rannej oblohy bude planéta Venuša s magnitúdou - 4,0m. Medzi viditeľné planéty patrí aj planéta Saturn s magnitúdou 0,5m. Mesiac bol 2. januára v poslednej štvrti čo znamená, že sa postupne dostáva do novu. Jeho tenučký kosáčik sa môžeme pokúsiť vyhľadať 7. januára v blízkosti planét Venuša a Saturn. Na rannej oblohe sa môžeme pokúsiť vyhľadať aj kométu C/2013 US10 (Catalina). V ideálnych podmienkach by mohla dosiahnuť magnitúdu 6m až 5,5m podľa odhadov niektorých astronómov. Počas noci môžeme pozorovať aj meteorický roj Kvadrantidy, ktorý patrí medzi najvýdatnejšie roje. V maxime okolo 4. januára, pri dobrých pozorovacích podmienkach môžeme pozorovať aj cez 100 meteorov za hodinu. Počas noci môžeme sledovať aj prelety ISS (Medzinárodná vesmírna stanica). Na tieto pozorovania úplne postačí malý triéder, v ktorom môžeme rozlíšiť aspoň tvar ISS.

Časy preletov pre niektoré lokality:

Bardejov

Giraltovce

Hvezdáreň Roztoky

Stropkov

Svidník

Aktivita Slnka je v tomto období nízka. Počasie nám veľmi nepraje pre vizuálne pozorovanie, a tak aktivitu môžeme sledovať aspoň na internetových stránkach venovaných Slnku.

Pozorujte meteorický roj Kvadrantidy

Kvadrantidy sú meteorický roj, ktorý má svoj radiant v súhvezdí Pastiera. Názov Kvadrantidy pochádza z už zabudnutého súhvezdia Nástenný kvadrant. Súhvezdie Nástenný kvadrant zaberalo hviezdy dnešných súhvezdí Drak, Pastier a Herkules. Ako materské teleso tohto roja sa predpokladá planétka 2003 EH1 a kométa C/1490 Y1. Kvadrantidy sú aktívne od 28. decembra až do 12. januára, pričom maximum sa predpokladá na 4. januára o 9h SEČ. Hodinová frekvencia počas maxima sa predpokladá až na 120 meteorov za hodinu. Týmto sa tento roj svojou frekvenciou vyrovnáva najznámejšiemu roju Perseidy.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.