Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 22.1.2018 do 28.1.2018

Dátum: 22.01.2018
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 22.1.2018 do 28.1.2018
dianie v astronómii a kozmonautike

Merkúr i Venuša budú nepozorovateľné. Mars i Jupiter je vidno na rannej oblohe. Saturn môžeme pozorovať nízko nad juhovýchodom skoro ráno. Urán je pozorovateľný v prvej polovici noci v súhvezdí Ryby. Neptún môžeme vidieť krátko večer v súhvezdí Vodnár. V strede týždňa prejde Mesiac z novu do prvej štvrtiny, čím budú vytvorené ešte vhodné podmienky pre pozorovanie nočnej oblohy.

V novembri sa priblíži k Zemi hrôzostrašný asteroid

Astonómovia pred pár dňami prišli s ohromujúcou správou. Na jeseň tohto roka by sa mal v blízkosti našej planéty zjaviť asteroid s tvarom ľudskej lebky, ktorý sa k zemeguli vráti po troch rokoch. V blízkosti Zeme sa opäť objaví asteroid, ktorý bol spozorovaný v roku 2015, vtedy ho vedci nazvali Halloween. Inšpirovala ich nielen jeho pozoruhodná podobnosť s ľudskou lebkou, ale aj fakt, že prelietal okolo našej planéty 31. októbra. Vtedy sa k nám priblížil na vzdialenosť 486 000 km. Ako sa zdá, všetko sa zopakuje aj v novembri tohto roku. Kým vzdialenosť od našej planéty pred troma rokmi predstavovala 1,3 násobok vzdialenosti Zeme k Mesiacu, tentoraz to bude až dvadsaťnásobok. Avšak stále to budú podmienky vhodné na jeho pozorovanie a štúdium. Pri poslednom skúmaní sa rotácia asteroidu, oficiálne nazvaného 2015 TB145, pohybovala v časovom rozpätí od 2,94 do 4,78 hodín. Vedci tiež určili jeho tvar, ktorý je považovaný za plochý elipsoid a zároveň zistili, že odráža iba päť až šesť percent dopadajúcich slnečných lúčov. Toto teleso je veľmi tmavé a schopné odrážať iba o niečo viac svetla ako drevené uhlie.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.