Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň v astronómii a kozmonautike od 11.9.2017 do 17.9.2017

Dátum: 11.09.2017
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Týždeň v astronómii a kozmonautike od 11.9.2017 do 17.9.2017
dianie v astronómii a kozmonautike

Večer tesne nad obzorom môžeme ešte pozorovať Jupiter. Saturn môžeme po zotmení pozorovať približne nad juhovýchodom. Nad ránom je dobre viditeľná planéta Venuša. Počas noci sa dajú vo väčších ďalekohľadoch zazrieť aj planéty Neptún a Urán.

Čo sa udialo v kozmonautike

11.9.1935 sa narodil G. S. Titov, druhý ruský kozmonaut, ktorý bol vo vesmíre. V r. 1961 obletel sedemnásťkrát Zem v kozmickej lodi Vostok 2. 14.9.1971 bola ukončená prevádzka prvého mesačného vozidla Lunochod 1. Toto mesačné vozidlo bolo na povrch dopravené sondou Luna 17. Bolo diaľkovo riadené, vybavené vedeckými prístrojmi a nieslo zo sebou aj panoramatickú kameru. Za svoju existenciu prešlo približne 10,5 km. Na Zem odoslalo vyše 20 000 snímok, 200 panoramatických snímok, 500 meraní pevnosti povrchu a 25 chemických rozborov. 15.9.2016 bola pomocou nosnej rakety CZ-2F/T do vesmíru vypustená orbitálna stanica Tiangong 2. Na tejto stanici pôsobili aj dvaja Čínski kozmonauti.

Perzeidy 2017

V dňoch 21. až 23. augusta sa na hvezdárni v Roztokoch uskutočnila expedícia zameraná na pozorovanie meteorov a astrofotografiu. Tejto akcia sa zúčastnilo 25 pozorovateľov z celého východného Slovenska, ktorí boli rozdelení do troch pozorovacích skupín, ktoré pozorovali meteory a jednej skupiny, ktorá sa zameriavala na astrofotografiu. Tento rok sme sa túto už tradičnú expedíciu rozhodli konať až koncom aktivity meteorického roja, keďže na maximum vychádzal spln Mesiaca, čo značne komplikuje kvalitu pozorovania. Aj napriek tomu sa podarilo napozorovať cez 100 meteorov a ZHR korešpondovala s hodnotami v medzinárodnom projekte IMO. Skupina, ktorá bola zameraná na astrofotografiu sa rozhodla fotografovať čierne hmloviny v oblasti súhvezdia Cefeus. Ako sa im to podarilo, si môžete pozrieť na našej webovej stránke. Za úspešnú expedíciu chceme poďakovať všetkým zúčastneným a tešíme sa na stretnutie pri rovnako úspešných expedíciách v budúcnosti.

Projekt je realizovaný s finančnou podporov Fondu na podporu umenia.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.