Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2020

Dátum: 13.11.2020
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2020
Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. Od roku 2015 sa 18. november stal Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Uzatvorenie v domovoch počas pandémie prinieslo aj zvýšenie našej vnímavosti na to, čo sa deje okolo. A zrazu, keď sme ostali doma spozorneli sme, že ten detský plač nie je sem-tam, že je pravidelný, že mu niečo vždy predchádza.... Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť.

Na Slovensku sa pripravuje ďalší ročník akcie s názvom „Bubnovačka“, ktorá má aj tento rok symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Myšlienku podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ si 19. novembra 2020 pripomenieme už po siedmy krát.

Do bubnovania sa môže zapojiť každý. A ak budete bubnovať, bez ohľadu na miesto, určite nám o tom dajte vedieť, info o mieste, budeme priebežne zverejňovať na https://kozmove-dobrodruzstva.sk/bubnovacka/ do mapy Bubnovačka 2020. Zároveň aj vy môžete pridávať vaše videá/fotografie v diskusii na tejto FB udalosti „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2020!“.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.