Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

102. výročie úmrtia M.R.Štefánika

Dátum: 03.05.2021
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
102. výročie úmrtia M.R.Štefánika

pamätný deň

Dňa 4.mája si pripomíname 102. výročie úmrtia jedného z najvýznamnejších Slovákov v histórii – generála Milana Rastislava Štefánika. Tento deň je aj pamätným dňom Slovenskej republiky.

Narodil sa 21. Júla 1880 v obci Košariská. Bol astronómom, fotografom, vojenským letcom, brigádnym generálom ozbrojených síl Francúzska, politik a diplomat. Generál Štefánik bol významnou osobnosťou pri tvorbe československého zahraničného odboja v prvej svetovej vojne, napomáhal pri organizovaní československých légií v zahraničí, pričom využíval svoje diplomatické kontakty napr. z Francúzska a Talianska.

M. R. Štefánik spolu s T. G. Masarykom a Edvardom Benešom boli najdôležitejšími osobami pri založení Československej republiky v roku 1918 po rozpade Rakúsko – uhorskej monarchie. Štefánik zastával funkciu podpredsedu Československej národnej rady, bol ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a neskôr aj vzniknutej vláde ČSR. Zomrel za nevyjasnených okolností pri páde lietadla dňa 04. 05. 1919 spolu s posádkou. Lietadlo malo pôvodne pristáť na letisku Vajnory pri Bratislave, neočakávane sa zrútilo pri obci Ivanka pri Dunaji. Štefánik a všetci členovia posádky boli na mieste mŕtvi.

V roku 2004 vtedajší prezident Rudolf Schuster udelil Milanovi Rastislavovi Štefánikovi v máji 2004 hodnosť generála Ozbrojených síl SR in memoriam a v júli 2004 mu bol pridelený preukaz vojnového veterána s číslom 0001. Počas života mu bolo udelených viacero významných ocenení a vyznamenaní.

Generál Milan Rastislav Štefánik bol pochovaný na vrchu Bradlo na ceste medzi rodnou obcou Košariská a obcou Brezová pod Bradlom.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.