Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zastavenia

Dátum: 02.10.2014
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Zastavenia
autorská výstava fotografií Dušana Ignáca

Narodil sa v Stropkove. Prvý kontakt s fotografiou prišiel už počas stredoškolského štúdia, keď od svojho otca Petra, tiež amatérskeho fotografa, dostal svoj prvý analógový fotoaparát LJUBITEĽ. Bola to dvojoká zrkadlovka na zvitkový film. Spracovanie fotografií mokrým procesom zvládol v rámci fotokrúžku, ktorý navštevoval v tom čase aj terajší kolega fotograf Andrej Belovežčík. Po ukončení strednej školy odišiel študovať na Vysokú školu do Košíc a na isté obdobie sa jeho fotoamatérska činnosť prerušila.

K fotografovaniu sa vrátil opäť až v roku 2009. Na mnohých rodinných výletoch do prírody vznikali predovšetkým fotografie krajiny. V tom čase už pôsobil ako stredoškolský učiteľ a fotografovanie v krajine sa stalo formou relaxu. Tak začali vznikať ZASTAVENIA. Najmä počas túr vo Vysokých Tatrách to boli miesta s nevyčerpateľnou ponukou na zastavenie sa a rozhliadnutie. Tu vznikali fotografie krajiny, skôr dokumentárneho charakteru.

V roku 2012 sa stal členom Stropkovského fotoklubu v Stropkove. To už jeho spoločníkom počas fotografovania bola zrkadlovka Canon 1000D. Svoju fotografickú tvorbu začal prezentovať v rôznych aktivitách fotoklubu, ako sú klubové výstavy alebo súťaže. Od roku 2013 je členom Zväzu slovenských fotografov.

Z účasti na súťažiach v rámci Slovenska to bolo hlavne AMFO, v rámci ktorého prišli aj prvé ocenenia prác. Na súťažnej prehliadke fotografii v Galante za sériu Čriepky z hokeja získal 2. cenu.

V roku 2013 sa tiež zapojil do súťaže amerického magazínu Smithsonian - 11th Annual Photo Contest. Jeho fotografia „Sila vôle“ bola zaradená medzi TOP 10 fotografii v kategórii People spomedzi 50 tisíc prihlásených fotografií.

Od roku 2013 sa so svojimi fotografiami zúčastňuje medzinárodných salónov usporiadaných pod patronátom FIAP a PSA. Doposiaľ boli jeho fotografie vystavené na všetkých kontinentoch sveta, celkovo v 29 krajinách ako napr. Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Španielsko, Argentína, USA, Katar, Malayzia, Japonsko, Macao, Egypt, Austrália, Čína.

K najúspešnejším fotografiám patrí Mushing, za ktorú získal zlatú medailu FIAP na salone v srbskom Zaječare a striebornú medailu PSA na salone NARAVA v Slovinsku.

Ako člen Stropkovského fotoklubu sa v roku 2014 zapojil do 1. ročníka Tatranského mapového okruhu (TAMAPO), v ktorom bolo prihlásených 10 fotoklubov z Čiech a Slovenska. Kolekcia 15 fotografii fotoklubu sa umiestnila na 3. mieste v celkovom poradí fotoklubov a jeho čiernobiela fotografia „Sila vôle“ sa stala najlepšie hodnotenou fotografiou v mapovom okruhu.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.