Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

I. ročník súťažného výtvarného plenéru Jozefa Leška

GALÉRIA SÚBOR
Dátum: 07.09.2023
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
I. ročník súťažného výtvarného plenéru Jozefa Leška

Téma: Maľujeme krajinu

JOZEF LEŠKO

  • Narodil sa v roku 1943 v obci Nižný Mirošov. Výtvarné vzdelanie nadobúda na škole umeleckého priemyslu v Bratislave. Po ukončení štúdií nastupuje cestu profesionálneho výtvarníka. Vo svojej umeleckej práci sa orientuje na komornú maľbu, kresbu a plastiku, propagačnú grafiku, heraldickú tvorbu a monumentálne techniky. V roku 1970 je spoluautorom monumentálneho diptychu Odpočinok a Tanec radosti v architektonickom komplexe Imuny Michaľany. Pre interiéri Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku vytvoril v rokoch 1974-1975 dve monumentálne práce Strom života a Kompozícia ornamentu. V roku 1977 pracuje nad rozmernou kompozíciou určenou pre čelnú stenu obradne sály Domu smútku vo Svidníku. V roku 1985 završuje práce nad novým mestským erbom Svidníka. Jeho monumentálnym dielom je aj výstavba oltára v pravoslávnej cerkvi obce Nižný Mirošov v rokoch 1986-1988. Inšpiráciu pre svoju tvorbu nachádza v krajine dedinskej architektúry, ľudovom ornamente, biblických postavách, živote človeka, ale predovšetkým v jeho vnútornom pocitovom ovzduší.

Známy výtvarník Jozef Leško žil a tvoril vo Svidníku od roku 1973, zomrel v roku 2000. Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku organizuje I. ročník súťažného výtvarného plenéra Jozefa Leška „Maľujeme krajinu“ dňa 13. októbra 2023 v obci Roztoky (okres Svidník).

*Podrobné informácie nájdete v propozíciách.

/ Tento projekt bol podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fond na podporu umenia
 

Colorful_Simple_Minimalist_Illustration_Watercolor_World_Art_Day_Poster

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
-Propozície_plenér_J.LEŠKA- Veľkosť: 129.3 kB Formát: pdf Dátum: 7.9.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.