Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výtvarný plenér TVORBA

GALÉRIA
Dátum: 18.10.2023
Autor: Podduklianske osvetové stredisko
Výtvarný plenér TVORBA

medzinárodný plenér

Rusínska obroda na Slovensku v spolupráci s Podduklianskym osvetovým strediskom  vo Svidníku zorganizovali v dňoch 11.– 14.10.2023 medzinárodný výtvarný plenér „Tvorba“ , ktorý sa konal v Roztokoch za účasti 25 neprofesionálnych výtvarníkov. Projekt sa realizoval za finančnej podpory Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Hlavným zámerom plenéru bolo prostredníctvom vzdelávacích aktivít, konkrétne prostredníctvom tvorby vo voľnej prírode a výmeny skúseností v oblasti výtvarného prejavu, rozvíjať talent a výtvarné schopnosti u neprofesionálnych výtvarníkov.

Blízkosť a celodenné stretávanie sa však maliarom umožňuje vymieňať si postrehy, názory na to-ktoré dielo a jeho čiastkové prvky, či už ohľadne témy alebo použitej techniky. Vzniká tým vzájomne prospešná spätná väzba. Každý umelec má svoj štýl a zaužívané postupy. V tom napokon spočíva jadro originálnosti tvorby. Ale väčšina maliarov sa naučila prinajmenšom sebakriticky zamyslieť nad tým, ako ich diela vnímajú iní ľudia so znalosťou výtvarnej problematiky. Niektorí maliari však vytvorili aj abstraktné diela, do ktorých vložili svoje precítenie určitej udalosti, či zvláštneho okamihu. Účastníci sa podieľali na aktívnych, a predovšetkým tvorivých podobách zobrazovania svojich spontánnych nápadov a vzájomného kultúrno-estetického poňatia. Vo svojich dielach najčastejšie zobrazovali krajinnú scenériu v okolí Roztok, pamiatky regiónu, dedinskú architektúru. Na obrazoch všetkých autorov sa objavili zobrazenia, ktoré pripomenuli rôzne umelecké štýly, ako aj zaujímavé kresbovo-maliarske rukopisy. Výtvarné kompozície odzrkadľovali citlivosť a emocionálne povahy výtvarníkov. Plenér uplynul a nám zostali spomienky v podobe obrazov, či budúcich tvorivých plánov. No vďaka nim sa zasa viac ľudí z  iných oblastí Slovenska, Poľska a Ukrajiny zoznámili s čarokrásnymi motívmi nášho kraja. Práce vytvorené na výtvarnom plenéri budú prezentované vo výstavných priestoroch Podduklianskeho osvetového strediska vo Svidníku  na poplénerovej výstave v novembri 2023. 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.